Search
Close this search box.

Ερωτήσεις που σας απασχολούν?

Γενικές ερωτήσεις

Η προσθετική είναι μία από τις εννιά αναγνωρισμένες ειδικότητες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που αφορά στη  διάγνωση, στο σχεδιασμό θεραπείας, στην αποκατάσταση και στη διατήρηση της στοματικής λειτουργίας ασθενών με κλινικές παθήσεις που σχετίζονται με ελλείψεις ή ελλείψεις δοντιών ή/και στοματικών και γναθοπροσωπικών ιστών.

Οι Προσθετολόγοι, μετά το πέρας των σπουδών τους στην Οδοντιατρική Σχολή ολοκληρώνουν 3ετή επιπρόσθετη εκπαίδευση σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και εξειδικεύονται  στο αντικείμενο της Προσθετικής Οδοντιατρικής. Πιο συγκεκριμένα, ασχολούνται ειδικά με τις  αποκαταστάσεις ελλειπόντων δοντιών, οδοντικών ιστών ή/και ελλειμμάτων σκληρών και μαλακών μορίων του στοματογναθικού συστήματος.

Οι προσθετολόγοι έχουν εξειδικευτεί σε σχέδια θεραπείας που αφορούν σε συνολική αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν χάσει όλα ή μερικά από τα δόντια τους . Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργασίες πραγματοποιούνται με  οδοντικά εμφυτεύματα, ή εναλλακτικά  με ακίνητες αποκατάστασεις όπως στεφάνες (θήκες) και γέφυρες, είτε με κινητές αποκαταστάσεις  όπως μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες.

Επιπλέον,  έχουν εξειδικευθεί σε σχέδια θεραπείας για την αποκατάσταση και  τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του χαμόγελου με αποκαταστάσεις όψεων.  Δίνουν έμφαση τόσο στην αισθητική όσο και στη λειτουργικότητα του στοματογναθικού συστήματος. Θεωρούνται «ειδικοί»  στις αποκαταστάσεις είτε στις απλές είτε στις πολύπλοκες. Λειτουργούν ως «αρχιτέκτονες» ενός σχεδίου οδοντιατρικής θεραπείας και συνεργάζονται με άλλους ειδικούς ώστε να επιτευχθεί  πλήρης θεραπεία της πιο πολύπλοκης περίπτωσης..

Οι Γναθοπροσωπικοί προσθετολόγοι έχουν ολοκληρώσει ένα χρόνο εξειδίκευσης μετά την τριετή  εξειδίκευσή τους  στην προσθετική.  Πέρα από τις αποκαταστάσεις που παραπάνω αναλύσαμε,  ασχολούνται και με θεραπείες  ασθενών  με εκ γενετής ελλείμματα  ή και με ελλείμματα που προκλήθηκαν από κάποιο τραυματισμό ή χειρουργείο καρκίνου στην περιοχή της κεφαλής, προσώπου και γνάθων. Οι αποκαταστάσεις αυτές αντικαθιστούν ιστούς και οστά επαναφέροντας  τις λειτουργίες μάσησης και ομιλίας. Στόχος της γναθοπροσωπικής προσθετικής είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Κατά την πρώτη σας συνάντηση με τη γιατρό θα συζητήσετε το πρόβλημά σας. Θα ανοίξει προσωπικός φάκελος που θα περιλαμβάνει ιατρικό – οδοντιατρικό ιστορικό (λίστα φαρμάκων) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει  λεπτομερής ενδοστοματική και εξωστοματική εξέταση που περιλαμβάνει εξέταση των δοντιών, του υποκείμενου οστού και των μαλακών μορίων, εξέταση της σύγκλισης , των μυών της μάσησης και της κροταφογναθικής άρθρωσης καθώς και  εξέταση του χαμόγελου. Ανάλογα με  την πολυπλοκότητα του περιστατικού μπορεί να χρειαστεί λήψη ακτινογραφιών και φωτογραφιών καθώς και  λήψη αποτυπωμάτων. Αν η λύση του προβλήματος είναι τέτοια που επιτρέπει επίλυση στην ίδια συνεδρία, θα πραγματοποιηθεί εκείνη τη στιγμή. Αν πρόκειται για πιο πολύπλοκα περιστατικά, μετά τη συγκέντρωση του πληροφοριακού υλικού, θα ορισθεί ένα δεύτερο ραντεβού όπου θα συζητηθούν όλες οι πιθανές θεραπευτικές επιλογές, το κόστος τους,  και αναλόγως θα καταρτισθεί ένα σχέδιο θεραπείας εξατομικευμένο σε εσάς.

Εμφυτεύματα

Οι ανάγκες κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές. Σε γενικές γραμμές, μπορεί κάποιος να βάλει εμφυτεύματα στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Αν έχει χάσει ένα δόντι και δεν επιθυμεί γέφυρες
  • Aν έχει χάσει αρκετά ή και όλα τα δόντια και δεν μπορεί ή δενεπιθυμεί να φορέσει κινητές αποκαταστάσεις όπως μασελάκια ή μασέλες
  • Αν η γνάθος είναι σε πλήρη ανάπτυξη
  • Αν υπάρχει επαρκές οστό ώστε να μπορούν να στερεωθούν τα εμφυτεύματα ή να μπορεί να δημιουργηθεί οστό με αναπλαστικές τεχνικές
  • Αν έχει υγιείς στοματικούς ιστούς
  • Αν δεν προϋπάρχουν καταστάσεις υγείας που μπορούν να επηρεάσουν την επούλωση των οστών
  • Αν είστε πρόθυμοι να δεσμευθείτε για αρκετούς μήνες σε μία θεραπεία
  • Αν θέλετε να βελτιώσετε τη μάσηση και την ομιλία σας.

Ο αριθμός των εμφυτευμάτων εξαρτάται από το προσθετικό σχέδιο θεραπείας κάθε ασθενούς και τις ανάγκες του. Ο αριθμός των εμφυτευμάτων που απαιτείται δεν είναι απαραίτητα ίσος με τον αριθμό των ελλειπόντων δοντιών. Παράγοντες όπως ο αριθμός των δοντιών που λείπουν, οι θέσεις των δοντιών που λείπουν στη στοματική κοιλότητα, η προσθετική εργασία αν είναι κινητή ( μερική ή ολική οδοντοστοιχία στηριζόμενη σε εμφυτεύματα) ή ακίνητη ( all on X  ή επιεμφυτευματικές θήκες και στεφάνες), η ύπαρξη ικανοποιητικής ποσότητας οστού  λαμβάνονται υπόψιν στην κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας των εμφυτευμάτων και καθορίζουν τον αριθμό τους.  Σε περιπτώσεις που λείπουν όλα τα δόντια από μία γνάθο, χρειάζονται 4-8 εμφυτεύματα για μία πλήρη αποκατάσταση.

Επικοινωνήστε μαζί μας,  να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας ύστερα από ένα έλεγχο.

Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων είναι τα παρακάτω:

  • Διατηρούν ανέπαφα τα γειτονικά δόντια καθώς δεν τα τροχίζουμε για να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα γέφυρας
  • Αποτρέπουν την απώλεια οστού που σχετίζεται με την απώλεια δοντιών
  • Βελτιώνεται η σταθερότητα μίας κινητής αποκατάστασης όπως μασέλας
  • Αντικαθίσταται μία κινητή αποκατάσταση όπως μασέλα με ακίνητη αποκατάσταση στηριζόμενη στα εμφυτεύματα

Τα ούλα γύρω από τα εμφυτεύματα μπορούν να αναπτύξουν λοιμώξεις. Σε αρχικό στάδιο η λοίμωξη εκδηλώνεται με ερυθρότητα στα ούλα, αιμορραγία κατά το βούρτσισμα και μερικές φορές δυσφορία. Αν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού γύρω από τα εμφυτεύματα. Σε εκείνο το στάδιο απαιτείται κάποια χειρουργική παρέμβαση ή ακόμα και αφαίρεση του εμφυτεύματος.

Οι επανέλεγχοι είναι σημαντικοί γιατί εκτός από την υγεία των ούλων γύρω από το εμφύτευμα ελέγχεται ταυτόχρονα και η προσθετική εργασία.

Με τους τακτικούς ελέγχους μπορούν να προληφθούν ή και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα μία σειρά πιθανών προβλημάτων. 

Με την εξέλιξη των οδοντιατρικών υλικών, τα οδοντικά εμφυτεύματα μοιάζουν και λειτουργούν παρόμοια με τα φυσικά δόντια. Οι αποκαταστάσεις θα εναρμονίζονται με το φυσικό  χρώμα, σχήμα και μέγεθος των υπολοίπων δοντιών, χαρίζοντάς σαςένα φυσικό  χαμόγελο.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, την τελευταία δεκαετία τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων φτάνουν στο 95- 98%.   Παράγοντες όπως ο ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος τους ασθενούς, η τοποθέτηση του εμφυτεύματος από κατάλληλα εκπαιδευμένους κλινικούς με πείρα, η επιλογή μίας αξιόπιστης εταιρείας εμφυτευμάτων, η κατάλληλα σχεδιασμένη προσθετική εργασία με αξιόπιστα υλικά και η παρακολούθηση του ασθενούς συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία των εμφυτευμάτων.

Υπάρχουν ωστόσο παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια ενός εμφυτεύματος όπως κάποια προβλήματα υγείας του ασθενούς, το κάπνισμα και η στοματική υγιεινή.

Το χρονοδιάγραμμα χειρουργικής επέμβασης, θεραπείας και αποκατάστασης των εμφυτευμάτων εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και το σχέδιο θεραπείας του. Κάποιοι από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν είναι οι παρακάτω:

αν χρειάζεται να εξαχθεί ένα ή περισσότερα δόντια, αν υπάρχει φλεγμονή, αν υπάρχει επαρκές οστό ή η ανάγκη χρήσης κάποιας τεχνικής ανάπλασης οστού για να δημιουργηθεί αυτό κλπ

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το χειρουργό που θα προβεί στις χειρουργικές επεμβάσεις και τον προσθετολόγο που θα αποκαταστήσει τα εμφυτεύματα θα αποφασισθεί η καλύτερη πορεία της θεραπείας σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενή. . 

Συνήθως ένας  γναθοχειρουργός ή περιοδοντολόγος θα προβεί σε όποια χειρουργική επέμβαση χρειάζεται καθώς και στην τοποθέτηση μοσχεύματος και των εμφυτευμάτων.   Ο προσθετολόγος θα αναλάβει να αποκαταστήσει τα εμφυτεύματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως και οι δύο οδοντίατροι θα πρέπει να εμπλακούν στη δημιουργία του  σχεδίου θεραπείας. 

Λεύκανση

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμο. Για τη διατήρηση του αποτελέσματός  της χρειάζεται επανάληψη  για 5-6 μέρες κάθε 6 μήνες.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το αποτέλεσμα της λεύκανσης μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια. Η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται και από τις ποσότητες των χρωστικών που έρχονται σε επαφή με τα δόντια όπως καπνού, καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού κλπ.

 Πριν την λεύκανση, γίνεται κλινική εξέταση του ασθενούς και εντοπίζονται τυχόν φλεγμονές στα ούλα ή τυχόν τερηδόνες. Εάν υπάρχουν περιοδοντικά προβλήματα και τερηδονικές βλάβες αυτές αντιμετωπίζονται πριν την έναρξη των τεχνικών λεύκανσης. Αν πρόκειται για τερηδονικές βλάβες σε πρόσθια δόντια, αυτές πρώτα θα αποκατασταθούν με προσωρινό υλικό. Μετά το πέρας της λεύκανσης και αφότου σταθεροποιηθεί το χρώμα των δοντιών το προσωρινό υλικό θα αντικατασταθεί με μόνιμη έμφραξη.

Διαθεσιμοτητα ραντεβου

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας άμεσα.

Στοιχεία επικοινωνίας
Παρακαλώ συμπληρώστε επιθυμητή ημ/νία και ώρα.